Telefon Ile Randevu Almak İçin Tıklayın
WhatsApp Ile Randevu Almak İçin Tıklayın
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastalıklar, kazalar, travmalar, ağrı ve başka nedenlerle oluşan fonksiyon kayıpları veya yetersizliklerinin çok yönlü tedavi ve uygulamalarla giderilerek bireyin bağımsız olarak günlük yaşam aktivitelerini yapabilir hale getirilmesi yönündeki faaliyetler bütünüdür.
Fizik Tedavi Nedir?
Ağrı, şişlik, iltihaplanma, kas sertliği, kas spazmı gibi semptomları gidermek için kullanılır.Bu sorunlar kişinin problemine göre seçilen fiziksel ajanları doğru dozaj ve zamanda uygulayarak kas fonksiyonunu sınırlayabilir. Bu amaçla en sık kullanılan fiziksel ajanlar kızılötesi, sıcak kompres, parafin gibi yüzey ısısı uygulamaları, ultrason ve kısa dalga diatermi gibi derin ısı uygulamaları, elektrik akımı, masaj ve traksiyondur. Bir anlamda fizik tedavi, tedavinin temeli değil, tamamlayıcı ve yardımcı parçasıdır. Tek başına tam ve kalıcı iyileşme sağlamak yerine ağrıyı hızla dindirebilir ve azaltabilir. Hastalanma öncesi becerileri ve yaşam konforunu sağlamak için rehabilitasyonun daha uzun süreli bir etkisi olabilir.
Rehabilitasyon Nedir?
Rehabilitasyon çok kapsamlı bir terimdir ve kelimenin tam anlamıyla kayıp işlevlerin geri kazanılması anlamına gelir. Bu, fizik tedaviden daha uzun bir süreçtir ve hastanın aktif katılımını ve çabasını gerektirir. Rehabilitasyon daha önce sadece “engelliliğin tıbbi tedavisi” olarak tanımlanıyordu. Daha sonra tanımın kapsamı genişletildi. Hastalığın kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması ve hastanın ilaç, ameliyat, fiziksel yöntemler ve yardımcı ekipmanlarla fiziksel, zihinsel, sosyal ve ekonomik bağımsızlığını sağlamaya yönelik tüm çabalara rehabilitasyon denir. Rehabilitasyon tek kişi tarafından değil bir ekip tarafından yapılmalıdır. Rehabilitasyon ekibi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler ve diğer gerekli konulardan oluşur.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Durumlarda Uygulanır?
Boyun, bel fıtıkları, diz, kalça,
omuz ağrıları gibi tüm ağrılı durumlarda,
Ortopedik sakatlanmalar sonrasında,
Ortopedik ameliyatlar öncesi ve sonrasında,
Spor sakatlıklarında,
Osteoporoz (kemik erimesi) durumunda,
Romatizmal hastalıklarda,
Nörolojik hastalıklarda.